Kaszel i katar 08:00
Kaszel i katar nie są chorobami dróg oddechowych. W ogóle nie są one chorobami, lecz objawami oczyszczania organizmu z toksyn, konkretnie ropy będącej objawem ważnego procesu samooczyszczania organizmu z toksyn powstających w wyniku oczyszczającej roli wirusów i bakterii w utrzymaniu organizmu w należytej czystości, od której zależy jego ogólna kondycja, a więc odporność na choroby. Czytaj dalej...

  Jak sobie pościelesz, tak się wyśpisz 25:53
W zdrowym ciele zdrowy duch. Ta uniwersalna zasada obowiązuje zawsze i wszędzie, bowiem zdrowie to odporność na negatywny wpływ środowiska, więc także wpływ negatywnych energii, którymi wciąż jesteśmy bombardowani. Jedni odczuwają negatywne skutki tego samego promieniowania geobiologicznego już po trzech latach, inni zaś dopiero po dwudziestu. Skąd ta różnica? Otóż promieniowanie geobiologiczne jest jedynie katalizatorem przyśpieszającym manifestację patologii, które wcześniej tkwiły w organizmie, tylko że nie dawały objawów. Czytaj dalej...

  Niezrozumienie sensu odżywiania rodzi odżywianie bez sensu 9:02
Kiedy słyszę bądź czytam, że ktoś zjada duże ilości kaszy albo ryżu, najlepiej brązowego, bo rzekomo najzdrowszy, do solenia używa tylko soli kamiennej, bo zawiera minerały, kawy ani herbaty nie słodzi, a jeśli już, to tylko cukrem brązowym, mięso jada tylko chude, bez cholesterolu, ale najchętniej białe, bo lekkostrawne i coś tam jeszcze, no i jada dużo ryb, to już wiem, co będzie dalej. A dalej są skargi i biadolenie, iż pomimo że odżywia się tak zdrowo, nadal dręczą go kłopoty zdrowotne. Musi tak być! Czytaj dalej...

  Drobnoustroje 11:41
Drobnoustroje (mikroorganizmy) to duża ilościowo (znanych jest przeszło 150.000 gatunków) grupa żywych tworów, a nawet nie całkiem żywych, jak to ma miejsce w przypadku wirusów. Drobnoustroje są bardzo zróżnicowane pod względem budowy, sposobu rozmnażania się, środowiska, w którym żyją, pożywki, którą się odżywiają, a także sposobu, w jaki się odżywiają. Przedstawicielami tajemniczego świata drobnoustrojów są tak zróżnicowane twory, jak: wirusy, bakterie, mykoplazmy, grzyby i pierwotniaki. Jedyne, co je łączy, to to, że nie można ich dojrzeć gołym okiem; jakby ich nie było. Tymczasem są dosłownie wszędzie – w powietrzu, którym oddychamy, wodzie, którą pijemy, a także w każdym kęsie pożywienia. Na każdym milimetrze kwadratowym naszej skóry żyją setki tysięcy drobnoustrojów. Ilość drobnoustrojów zasiedlających nasze jelito grube jest większa od ilości komórek, z których zbudowany jest nasz organizm. Czytaj dalej...

  Ocet jabłkowy 5:13
Ocet jabłkowy może zastąpić dwa składniki mikstury oczyszczającej: alocit i sok z cytryny (wówczas octu jabłkowego powinno być dwa razy więcej od oleju). Ten wariant można zastosować doraźnie na początku wdrażania mikstury oczyszczającej u osób niemogących stosować soku z cytryny z powodu uczulenia na owoce cytrusowe. Ocet jabłkowy jako zamiennik alocitu i soku z cytryny jest zalecany do mikstury oczyszczającej stosowanej profilaktycznie, czyli po dokładnym oczyszczeniu wszystkich odcinków przewodu pokarmowego z nagromadzonych w nim złogów. Czytaj dalej...

  Istota odżywiania 19:40
Wokół odżywiania narosło wiele fikcyjnych teorii, mitów oraz zwyczajnych nieporozumień. Prawdę mówiąc, już chyba nikt nie wie, co jest zdrowe, a co niezdrowe, a ci, którym wydaje się, że wiedzą, albo (częściej) wierzą w to, że wiedzą, zazwyczaj popełniają kardynalne błędy uganiając się za jakąś, w ich mniemaniu, zdrową żywnością, której tak naprawdę nigdy nie było, nie ma, i nie będzie. No bo co w żywności może być zdrowego? Nic. A jeśliby nawet taka żywność gdzieś się znalazła – zdrowa, nieskalana, to co z tego? Czy nasz przewód pokarmowy przerobi ją na coś innego niż stolec, jak to zwykł robić z każdą żywnością? Czytaj dalej... 

  Uniwersalny krem do ciała, kelp 2:04
Jako krem do całej skóry (wszystkich jej rodzajów i na każdą okazję) najlepiej nadaje się niedrogi krem o nazwie: Maść ochronna z witaminą A, który można nabyć w sklepie zielarskim albo aptece. Krem jest tłusty, więc po nałożeniu należy go zetrzeć papierowym ręcznikiem kuchennym, który przy okazji spełnia rolę peelingu. Czytaj dalej...

Choroby spowodowane niedoborem w organizmie jodu występują coraz częściej, szczególnie u osób mieszkających daleko od morza, zwłaszcza na terenach, gdzie w glebie znajduje się mało jodu. Dobrym sposobem na uzupełnienie jodu w naturalny sposób jest zażywanie jednej tabletki kelpu dziennie. Kelp (morszczyn pęcherzykowaty) jest wodorostem morskim zawierającym pewne ilości jodu w postaci naturalnych soli mineralnych tego pierwiastka oraz inne minerały, jak potas, magnez, wapń i żelazo. Kelp stosujemy głównie po to, by zapobiec niedoczynności tarczycy wywołanej niedoborem jodu. Ponadto, jak wynika z praktyki, systematyczne zażywanie kelpu ma pozytywny wpływ na kondycję paznokci i włosów. Czytaj dalej...

  Choroby przewodu pokarmowego 8:46
Jelito jest narażone na atak czynników środowiskowych w postaci leków, takich jak chemioterapeutyki, toksyn związanych ze stylem życia, takich jak alkohol oraz toksyn zawartych w żywności, oraz plagi naszych czasów – stresu.
Na podstawie powyższego zdania staje się jasne, że stres psychiczny wpływa niszcząco na śluzówkę jelita i istotnie przyczynia się do powstania chorób układowych. Metale ciężkie z amalgamatu w wypełnieniach stomatologicznych i żywności także uszkadzają śluzówkę jelita i mogą powodować dysbiozę. Chemioterapia i napromienianie wywierają szczególnie niszczące działanie na śluzówkę jelita, ponieważ wpływają na szybką wymianę komórek jelita, podobnie jak na gonady i mieszki włosowe. U wszystkich pacjentów otrzymujących chemioterapię, przewód pokarmowy musi być uznany za uszkodzony.  Czytaj dalej...

  Oczyszczająca rola bakterii i wirusów 13:01
Chyba każdy z nas miał kiedyś wbitą drzazgę, albo był świadkiem takiego zdarzenia. Najgorszą rzeczą wtedy jest, gdy drzazga złamie się i jej kawałek utkwi w ciele na dobre. Sytuacja wydaje się być beznadziejna i wychodzi na to, że z tą drzazgą trzeba będzie już żyć albo usunąć ją operacyjnie. Ale nie! Organizm w niedługim czasie rozpoczyna proces wydalania drzazgi, wykorzystując do tego celu... bakterie. Na początku pozornie nic się nie dzieje, tylko boli. W rzeczywistości w otoczeniu drzazgi trwa proces inkubacji bakterii, które dostały się tam wraz z ową drzazgą, albo wniknęły przez uszkodzenie skóry w miejscu wbicia drzazgi. Organizm rzecz jasna mógłby bardzo łatwo i szybko zlikwidować tę niewielką ilość bakterii w miejscu zakażenia i nie dopuścić do ich rozmnożenia się, ale tego nie robi, bowiem są mu one potrzebne do posprzątania po awarii, jaką było wbicie drzazgi. Czytaj dalej...

  Syndrom Mesmera 15:49
Franz Anton Mesmer (1734 - 1815) nie chciał poddać się doktrynie nakazującej skupianie się wyłącznie na usuwaniu objawów chorobowych, bez ustalenia ich przyczyny. Po ukończeniu studiów medycznych Mesmer interesował się wpływem planet na organizm ludzki, a efekty swych badań zawarł w pracy doktorskiej pt. O wpływie planet na ciało ludzkie (De influxu planetarium in hominem), przedłożonej na uniwersytecie wiedeńskim w 1776 roku, a następnie ogłoszonej drukiem w roku 1788. Czytaj dalej... 

  Pożywienie lekarstwem 4:25
Mit: Niech twoje pożywienie będzie dla ciebie lekarstwem.
Te słowa przypisują Hipokratesowi profani – dietetycy i dilerzy suplementów diety, stawiając na końcu kropkę. W rzeczywistości ta piękna sentencja Hipokratesa ma drugi człon mówiący, że twoje lekarstwo powinno być (także) twoim pożywieniem. Współistnienie obu członów sentencji wyraźnie wskazuje, że autor, prekursor profilaktyki zdrowotnej, nie miał na myśli modnych dzisiaj chorobotwórczych diet, które trzeba suplementować, by się nie pochorować. Czytaj dalej...

  Mięso białe, mięso czerwone, ryby 16:34
Mięso zaliczane jest do pokarmów pochodzenia zwierzęcego, podobnie jak mleko, jajka czy miód. W rzeczywistości mięso jest pokarmem stricte zwierzęcym, nie jemy bowiem mięsa pochodzącego od jakichś zwierząt, lecz mięso tych zwierząt. Mięsa generalnie dzielimy na trzy wyraźnie różniące się między sobą grupy: mięso czerwone, mięso białe oraz ryby. Znamienne, że w przypadku ryb nie mówi się nawet o mięsie, choć w istocie zjadamy ich mięśnie, czyli mięso. Coś tu musi być na rzeczy. Tylko co? Przyjrzyjmy się nieco wnikliwiej tym trzem grupom mięs pod kątem ich wartości odżywczych. Czytaj dalej... 

  Plastikowe opakowania żywności 8:38
Według najnowszych badań przeprowadzonych przez Harvard School of Public Health, picie z butelek plastikowych podnosi w naszym organizmie poziom składnika chemicznego o nazwie bisfenol A (BPA). Ten związek chemiczny jest uznany za toksyczny w wielu krajach. Ten składnik, powszechnie spotykany w plastikowych opakowaniach żywności, opakowaniach do napojów i butelkach dla dzieci, podnosi poziom hormonu żeńskiego – estrogenu. Stwierdzono, że ci, którzy piją z butelek z poliwęglanu, mają 69% więcej bisfenolu A w organizmie.  Czytaj dalej... 

  Reakcje zwane oczyszczaniem 8:43
W miarę przywracania prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego, wzrasta ogólna kondycja organizmu i pojawiają się objawy oczyszczania. Nieuświadomieni najczęściej zadają sobie pytanie: czy to grypa, przeziębienie, zapalenie, czy może objawy oczyszczania? By poznać odpowiedź na to pytanie, a więc wziąć swoje zdrowie we własne ręce, wystarczy nabyć wiedzę dostępną na tym portalu. Wtedy wszystko stanie się jasne. Czytaj dalej...  

  Lekarski przywilej – fragment książki "Pomyłki lekarskie. Zdumiewająca lecz prawdziwa historia szarlatanerii w dziejach medycyny" 18:23

  Prawda, jak ją widzą wybitni – fragment książki dr Johna Henrego Tildena "Toksemia przyczyna wszystkich chorób" 16:31

© Radiobiosłone & Wydawnictwo Biosłone