Regulacja nerwowa i humoralna 9:48
Oddziaływanie humoralne polega na wpływie czynników chemicznych (np. hormonów, glukozy), przenoszonych za pośrednictwem płynów, na czynności regulowanych przez nie narządów. Przyjmowanie bądź nieprzyjmowanie pokarmu związane jest z odczuwaniem głodu lub niechęci do jedzenia, a to wiąże się z funkcjonowaniem ośrodka pokarmowego mieszczącego się w podwzgórzu. Składa się on zośrodka głodu wyzwalającego łaknienie i ośrodka sytości hamującego to odczucie. Ośrodki głodu i sytości działają na zasadzie ujemnych sprzężeń zwrotnych, to znaczy, że pobudzenie ośrodka głodu hamuje ośrodek sytości i odwrotnie. Czytaj więcej...

  Choroby z autoagresji 9:49
W normalnych warunkach organizm wytwarza przeciwciała przeciwko antygenom wnikającym z zewnątrz. W chorobach z autoagresji mamy do czynienia z agresją komórek systemu odpornościowego skierowaną przeciwko komórkom własnego organizmu, których receptory powierzchniowe – antygeny zgodności tkankowej – wykazują cechy antygenu, czyli obcego białka. Przyczyną zmiany cech antygenów zgodności tkankowej komórek jest przyłączenie się do ich receptorów powierzchniowych wolnych lektyn – antygenów wnikających do organizmu z zewnątrz, najczęściej przez nadżerki nabłonka jelitowego. Nie mogąc ich rozpoznać jako swoich, system odpornościowy własne komórki traktuje jako antygeny i je niszczy. Tę sytuację nazwano chorobą z autoagresji (chorobą autoimmunologiczną). Czytaj więcej...

  Alergia przyczyną chorób 16:13
Alergia, zwana też uczuleniem albo nadwrażliwością, jest nietypową, bo niewspółmierną w stosunku do zagrożenia reakcją systemu odpornościowego sprowokowaną kontaktem z antygenem, czyli lektyną pochodzącą z środowiska, na użytek tej choroby zwaną alergenem. Czytaj więcej...

  Leczenie ciężkich przypadków alergii 15:53
Alergia, zwana też uczuleniem albo nadwrażliwością, jest nadreaktywną, a więc niewspółmierną do zagrożenia odpowiedzią immunologiczną, spowodowaną wytworzeniem przez limfocyty pamięci immunologicznej swoistych przeciwciał, które po wykryciu alergenu inicjują uwolnienie mediatorów stanu zapalnego. Alergie mogą przybierać postać od łagodnych, jak na przykład lekka niestrawność, katar i łzawienie, poprzez przypominające zatrucie reakcje ze strony przewodu pokarmowego, ataki suchego kaszlu, duszności i wysypki skórne, do anafilaksji i zagrażającego życiu wstrząsu anafilaktycznego. Czytaj więcej...

  Pobieranie pokarmu i działanie czynników mechanicznych 7:06 
Człowiek jako organizm cudzożywny musi pobierać związki organiczne w postaci pokarmu. Pobrany pokarm ma w większości postać niepozwalającą na bezpośrednie wykorzystanie, dlatego musi on zostać poddany działaniu czynników mechanicznych i chemicznych. Do czynników mechanicznych należą: gryzienie powodujące wprowadzenie do jamy ustnej odpowiednio małych kawałków pokarmu, żucie prowadzące do roztarcia pokarmu, a także połykaniemieszanie w żołądku i jelicie oraz przesuwanie pokarmu. Mechaniczna obróbka pokarmu ma na celu ułatwienie spełnienia zadań czynników chemicznych. Czytaj dalej...

  Mięso 9:42
Mięso wyróżnia się szczególnie wysoką wartością odżywczą, gdyż jego skład jest podobny do składu ludzkiego ciała. Można zatem powiedzieć, że mięso jest najdoskonalszym pożywieniem, jakie stworzyła natura. Organizmy mięsożerców nie muszą tworzyć wielu związków od nowa, jak roślinożercy, gdyż w mięsie są one gotowe, w dostatecznych ilościach oraz idealnych proporcjach. Czytaj dalej... 

  Lekko- czy ciężkostrawne 6:42
Już słowo "ciężkostrawne" brzmi okropnie, gdyż zawiera w sobie ładunek emocjonalny, z góry negatywnie usposabiający do produktów żywnościowych należących do tej grupy. Co innego słowo "lekkostrawne", kojarzące się z czymś pozytywnym i sugerujące, że produkty z tej grupy żywnościowej nie stwarzają problemów z ich trawieniem. W rzeczywistości jest akurat odwrotnie. Zrozumienie różnicy między produktami żywnościowymi lekko- a ciężkostrawnymi jest podstawowym warunkiem zrozumienia zasad zdrowego odżywiania. Czytaj dalej...

  Choroby tarczycy i przytarczyc 24:45
Tarczyca i przytarczyce są niezwykle ważnymi gruczołami dokrewnymi, ponieważ produkowane przez nie hormony biorą udział we wszystkich istotnych funkcjach organizmu. Właściwe stężenie hormonów tarczycy i przytarczyc we krwi kobiety ciężarnej jest szczególnie ważne dla rozwoju płodu, gdyż przede wszystkim od nich zależy kształtowanie mózgu, zawiązków zębów i układu kostnego. Niedobór tych hormonów na tak wczesnym etapie rozwoju organizmu powoduje niedorozwój płodu, a w krańcowych przypadkach ciężkie upośledzenie dziecka, zwane matołectwem. Czytaj dalej...

  Co począć z niejadkiem 24:45
Należy zacząć od pytania, skąd się biorą niejadki, czyli dzieci niechcące niczego – jak się wydaje rodzicom – jeść. Otóż tworzą ich nadopiekuńczy rodzice, nierzadko także dziadkowie. Przykre, ale tak właśnie jest. Opiekunowie mają po prostu mylne pojęcie o potrzebach rozwijającego się organizmu. Biorą bowiem pod uwagę tylko jedną opcję, a mianowicie wzrost dziecka. – Nie urośniesz, jak nie będziesz jeść – powtarzają do znudzenia, święcie przekonani, że do dzieci odnoszą się te same prawa co do warchlaków, które karmi się intensywnie po to, by jak najszybciej wyrosły z nich dorodne okazy, co jest celem samym w sobie hodowli warchlaków, dalszego bowiem życia już się im nie przewiduje. Zupełnie inaczej rzecz ma się w przypadku człowieka, u którego dorośnięcie nie kończy życia, lecz jest jedynie wstępem do życia w dorosłości – etapem rzutującym na długość, a także jakość dalszego życia. Czytaj dalej...

  Jajka 8:09
Od zarania ludzkości jajka stanowiły ważny składnik pożywienia człowieka. Nasi paleolityczni przodkowie, trudniący się myślistwem i zbieractwem, w okresie lęgowym dzikiego ptactwa zbierali spore ilości jaj, zaś klimat epoki lodowcowej sprzyjał przechowywaniu ich nadmiaru. Wystarczyło po prostu schować je do kryjówki wykopanej w lodzie, gdzie długo zachowywały świeżość. Kury znoszące jaja niejako na zamówienie były najprawdopodobniej jednymi z pierwszych zwierząt udomowionych przez człowieka, a miało to miejsce jeszcze w okresie koczownictwa. Czytaj dalej...

  Stulejka 8:05
Stosunkowo często podejrzewa się, a nawet diagnozuje stulejkę u chłopców, u których prącie rozwija się prawidłowo. Często bowiem stulejką nazywa się przyrośnięty napletek, co jest ewidentnym nieporozumieniem, biorącym się z niewiedzy rodziców, co może się zdarzyć, nierzadko także lekarzy, co zdarzać się nie powinno. Dlatego warto wiedzieć, jak to naprawdę z tą stulejką jest. 

  Sport to zdrowie? 13:41
Wokół sportu narosło wiele mitów. Nie są one szkodliwe, o ile nie traktuje się ich poważnie, a z tym rozmaicie bywa. I tak na przykład popularny mit mówi, że współczesny człowiek powinien uprawiać sport, żeby spalać nadmiar energii, którą zjada w postaci pustych kalorii. Pytanie brzmi: po co zjadać nadmiar pustych kalorii? Czyżby po to, żeby mieć co spalać? To oficjalna propaganda każe ludziom zjadać puste kalorie – produkty mączne, musli zalane mlekiem UHT, jajka tylko raz, góra dwa razy w tygodniu, a na co dzień chude piersi z kurczaka i ryby smażone na margarynie, i w ogóle wszystko lekkostrawne, beztłuszczowe, czyli właśnie puste kalorie, które organizm odkłada w tkance tłuszczowej jako zbędny balast. Zamiast powiedzieć ludziom, żeby jedli codziennie jajka na śniadanie, usmażone na boczku, najlepiej tłustym, świeżo wytopionym smalcu bądź na maśle, na obiad zaś jedli mięso wagowo zrównoważone surówką, z symbolicznym dodatkiem wypełniaczy, każe im się zajadać wypełniaczami, a nadmiar pustych kalorii każe się spalać katowaniem organizmu, zwanym sportem. Czytaj dalej...

  Kto nie wie nic, musi wierzyć we wszystko 23:44
Artykuł jest wstępem do przygotowywanej właśnie do druku książki: "Zdrowie na własne życzenie, suplement". W tym suplemencie, czyli dodatku do „Zdrowia na własne życzenie”, opiszę bioenergoterapię oraz inne powiązane z nią sposoby oddziaływań na ludzki organizm poza pięcioma typowymi zmysłami – smaku, wzroku, słuchu, dotyku i węchu. Opisanie tej sfery wpływu na nasze zdrowie wydaje się być konieczne, jeśli niniejszy podręcznik zdrowia ma stanowić kompendium zdrowia, a taki właśnie cel przyświeca autorowi. Czytaj dalej... 

  Chleb nasz powszedni część pierwsza 22:23
Ludziom bardzo trudno pogodzić się z faktem, że chleb, jaki by on nie był, jest trucizną. Pierwsze pytanie, jakie zadaję moim pacjentom, dotyczy właśnie chleba – czy go je. Jeśli odpowiedź jest twierdząca, oświadczam autorytatywnie, że nie wyzdrowieje. Żadna bioenergoterapia tu nie pomoże, ani nic innego, jeśli nie wyeliminujemy bodaj najgroźniejszej lektyny pokarmowej z jadłospisu. Już Hipokrates radził: –Niech twoje pożywienie będzie dla ciebie lekarstwem, a zaraz potem dodawał: a twoje lekarstwo niech będzie twoim pożywieniem. W gruncie rzeczy, na jedno wychodzi, w każdym razie przesłanie Hipokratesa jest jasne i nader oczywiste: odpowiednie odżywianie jest alternatywą dla leczenia. Czytaj dalej... 

  Chleb nasz powszedni część druga 26:31

Sztandarowym wręcz przykładem trudności wyeliminowania produktów glutenowych jest przypadek Damiana, opisany na Niemedycznym Forum Zdrowia Biosłone w wątku pod tytułem Przegrywam walkę z rodziną o infekcję bez leków. Tytuł odzwierciedla trwogę i bezsilność autora wątku, ojca Damiana (nick Machos), którego żona nie potrafi zrozumieć, że chorobę należy odchorować po to, by wyszła dziecku na zdrowie. Czytaj dalej... 

  Świadomość kobiety – poród w ekstazie 11:52
Drogie Dziewczyny. Aby zrozumieć poród, trzeba zdać sobie sprawę z faktu, że jest to proces niezwykle dynamiczny. Proces, któremu towarzyszy złożony koktajl hormonów. Proces, podczas którego każdy głos, krok, miejsce pobudzają nasze hormony, przez co wpływa na przebieg narodzin naszego dziecka, a tym samym na nasze doświadczenia. Rozmawiałam niedawno z kilkoma lekarzami, dyrektorami, właścicielami klinik położniczych, itp. Każdy przyznał jedno: nigdy nie spotkał się z wyrzutem płodu bądź narodzinami w ekstazie w szpitalu. Dlaczego? Czytaj dalej...

© Radiobiosłone & Wydawnictwo Biosłone